2016 – Barbro Lindgren, Ellen Ekman 

Barbro Lindgren – Pristagare

Priset delas i år ut till Barbro Lindgren, en påtagligt personlig och originell författare och illustratör.

Motiveringen, Barbro Lindgren Barbro Lindgren kan, som ingen annan, med det enklaste av språkbruk måla upp ytterligt komplicerade relationer och händelseförlopp. Hon äger verkligen förmågan att omvandla språk till magi. Hon är en enastående författare och tillika en klarsynt och skarp betraktare. Hennes fantasi är som en tunn och glasklar is som vi kan åka ut på för att få se vilka skatter och underliga figurer som finns i djupet. Hon är oerhört produktiv och drar sig inte för att samarbeta med såväl musiker som teaterfolk. Hon är en uttolkare av det fantastiska och galna. Och hon är vansinnigt rolig!

Mitt i detta är vardagen så uppenbart närvarande, som någonsin hos Loranga, Masarin och Dartanjang, eller Lilla Sparveln, eller i Jättehemligt. Eller för den delen i hennes vuxenböcker som fått en alldeles för undanskymd plats. Men den skuggningen beror ju bara på hennes extrema briljans som diktare och i sagoberättandet, där allvaret och humorn håller varandra så hårt i hand. Hennes uttryck är sant personligt både vad gäller texter och bilder och det är därför hon så lätt når våra hjärtan.

Hon har ett släktskap med Albert Engström i sitt underbara och mytomana berättande. Hon är en storljugare av rang som får oss att skratta åt den självklara sanningen och vi älskar henne.

Ellen Ekman – Ungdomspristagare

Albert Engströmsällskapets ungdomspris går i år till Ellen Ekman, en vass illustratör och serieskapare.

Motiveringen, Ellen Ekman. Ellen Ekman driver hejdlöst med sin, med vår tids typgalleri och sociala företeelser. På känt (och klokt) maner utgår hon från den verklighet som omger henne och de typer som figurerar där. Ellen ger sig sålunda obarmhärtigt i kast med dagens hipsters och den värld som finns runt dem. Hon vrider förstoringsglaset bara den lilla bit som behövs för att verkligheten ska kantra till det komiska och absurda. Hon roar sig (och oss) med att klä av dagens bortskämdheter, fördomar och egotrippar just som Albert gjorde med sin tids. Det är ett viktigt arbete, närmast inom renhållnings-branschen. Ellen Ekman är ett begåvat tillskott till den skaran arbetare.

Hon är, sin relativa ungdom till trots, redan en erfaren och dekorerad veteran. För några år sedan fick hon Nordens största serietecknarpris (Stora Ponduspriset) för sin serie Lilla Berlin. Albert Engströmsällskapet är stolt att få presentera henne som årets ungdomspristagare.