Kulturkollegorna

AUGUST STRINDBERG

var en svensk författare, dramatiker och bildkonstnär (måleri och fotografi). Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare, internationellt främst känd som dramatiker.

Till Strindbergssällskapet 

ERIK AXEL KARLFELDT

var en svensk poet och författare. Han var ledamot av Svenska Akademien 1904–1931 och postum mottagare av Nobelpriset i litteratur 1931.

Till Karlfeldsamfundet 

CARL VILHELM FAGERBERG

var en svensk skulptör.

Vidare läsning 

PRINS EUGEN

(1865-1947) var prins av Sverige och Norge. Han visade tidigt prov på konstnärliga anlag vilket senare skulle komma att utvecklas till ett livslångt engagemang för konsten. Prins Eugen blev en central gestalt i svenskt konstliv, både som konstnär och konstsamlare.

Till Waldemarsudde 

OSKAR ANDERSSON

känd under signaturen OA. En av de svenska seriepionjärerna, många av OA:s skämt är överraskande gångbara även i dag.

Vidare läsning 

SELMA LAGERLÖF

är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur.

Till Selma Lagerlöf-Sällskapet 

ELIN WÄGNER

(1882-1949) var en svensk författare, journalist och feminist. Hon var ledamot av Svenska Akademien från 1944. Åren 1910–1922 var hon gift med litteraturvetaren John Landquist.

Till Elin Wägner-Sällskapet 

ERNST JOSEPHSON

var en svensk konstnär, målare och poet.

Vidare läsning 

CARL LARSSON

(1853-1919) var en svensk konstnär. Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna och kanske den mest folkkäre. Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare.

Till Carl Larsson-Gården 

CHRISTIAN ERIKSSON

var en svensk skulptör.

Vidare läsning 

HJALMAR LUNDBOHM

var en svensk geolog, kemist, företagsledare, mecenat och konstkännare. Han var LKAB:s förste disponent i Kiruna och bidrog starkt till utformningen av det nya samhället Kiruna. Kirunas kommunala gymnasieskola är uppkallad efter Hjalmar Lundbohm och heter följaktligen Hjalmar Lundbohmsskolan.

Vidare läsning 

VERNER VON HEIDENSTAM

född 6 juli 1859, död 20 maj 1940, var en svensk adelsman, författare och poet. Han var ledamot av Svenska Akademien 1912–1940 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1916.

Till Heidenstamsällskapet 

GUSTAF FRÖDING

var en svensk författare, journalist och poet.

Till Frödingsällskapet 

ANDERS ZORN

betraktas som en betydande konstnär i Sverige och blev även uppskattad utanför Sverige, inte minst i USA, där han anlitades som porträttmålare av presidenter, företagsledare och societetsfolk.

Till Zornmuseet 

BRUNO LILJEFORS

var en svensk konstnär. Han är kanske mest känd för sina natur- och djurmotiv, särskilt med dramatiska situationer. Flera av hans verk skildrar fåglar och hans sätt att skildra dessa, med inslag av impressionistiska penseldrag, har med åren blivit stilbildande inom genren för fågelmåleri.

Vidare läsning