Albert Engströms Grisslehamn


- humor, kultur, delikatesser

2007 firade vi Ateljéns 100-årsjubileum!


Museet och ateljén

När Du planerar sommarens resor, så kom ihåg Grisslehamn, naturskönt beläget vid Ålands jäsande hav! Grisslehamn är ett av de mest givande utflyktsmålen efter hela kusten. Det vågar vi påstå efter alla rosor vi fått av entusiastiska besökare.

       
Albert Engströms ateljé.

Roslagen blev smålänningen Albert Engströms boplats under större delen av livet. Passa på att besöka Grisslehamn och du får garanterat lära dig mycket om Albert Engström! Albert Engström Sällskapet driver museet som
numera är i gården där han bodde. Där kan du se verk av Albert Engström och många föremål från hans hem och talrika resor. Det ligger en bit bort från hamnen, och skyltar visar vägen. En parkeringsplats för besökande till museet finns också på motsatta sidan av Grisslehamnsvägen. Följer man en slingrande väg ner mot Ålands hav kommer man till ateljén där han arbetade. Båda är öppna för allmänheten. Nytt för i år är att kaféet har flyttat till Brygghuset, som ligger mittemot Museet. Där låg tidigare kansliet, som nu har flyttat in till Museet.

Öppettider & entréavgifter:


ÖPPETTIDER FÖR MUSEET OCH ATELJÉN 2013:

Helger i juni: 8-9/6, 15-!6/6.

22/6 - 11/8. Museet och Ateljén har öppet alla dagar  kl.11.00 – 17.00.
 
Helger i august: 17-18/8, 24-25/8.


                Midsommarafton stängt.

               Övriga tider efter överenskommelse med kansliet.


ENTRÉAVGIFTER

Entré till Museet och Ateljén 70:-/person inklusive guidning.
 

Barn under 16 år i vuxet sällskap betalar ingen entré. Medlem som har erlagt medlemsavgift betalar ingen entré i sällskap med betalande gäst. Gäller en person, även vid familjemedlemskap.

Biljetter löses i receptionen vid Museet och i Ateljén

Guidade visningar för grupper går att beställa hela året.

Grupper upp till 10 personer: Minimiavgift 1000 kr, därutöver 70:-/person.

Samtliga visningar sker under ledning av kunniga guider. För vidare upplysningar och beställningar ring AE-kansliet. Tel. 0175-308 90.

Postadress: Albert Engströms Väg 11
                760 45 Grisslehamn


            
                        Hemmet i Grisslehamn. Teckning av Albert Engström.


Albert Engström-museerna


Engströmgården - Augustberg

           
Albert Engström-gården.

År 1902 förvärvade Albert Engström gården Augustberg i Grisslehamn. Hemmet där familjen Engström bodde i många år är idag öppet för allmänheten och har från och med år 2006 iordningställts så som hemmet såg ut runt 1910. Där finns en uppsjö unika tavlor, av honom själv och hans vänner, och föremål som berättar mycket om Albert Engström och hans tid. Albert har flyttat hem!


Alberts familj

Skärgårdskväll i juli

Skärgårdskväll i juli, publik

Ateljén

                  

Längst ut på klipporna vid Ålands hav ligger Albert Engströms ateljé. Allting där är orört sedan hans tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren. Från parkeringen går man 600 m på en naturskön grusväg. På vägen passerar man Engströmgården Augustberg och Engströms f.d.stall där han hade islandshästen Rolf Krake. Strax innan ateljén tronar den stora signalkanonen, gjuten år 1706. Det finns även en alternativ stig till ateljén om man passerar genom Engströmsgårdens trädgård. Denna stig är dock ojämn med hinder i form av rötter mm. och rekommenderas inte för besökare med svårigheter att vandra i terräng.


Albert tecknar

Albert och Xylografen på verandan

Albert målar Johan Södermans porträttÖppettider och Priser
 

Startsida