2017, vad händer?

En helg i Albert Engströms anda!

Trosa Stadshotell & Spa fyller i år 150 år.

Den 30 april, valborgsmässoafton, gästas hotellet av Albert Engström Sällskapet genom Göran Modig som kommer att prata om Albert Engström.

Det är upplagt som en helhelg med föreläsning, middag, vinprovning och rum för dem som önskar övernatta. Alla vet vi hur varmt Albert Engström vördade för denna ort.

Mer information på www.trosastadshotell.se

skanna0004

Nu börjar planeringen för 2017

Albert Engström dagen: Den 8 Juli

Öppettider Albert Engström Museum, Ateljé och café 2017

Öppettider 11.00 – 17.00

Helgöppet 17 – 18 juni

Alla dagar 24 juni – 27 augusti

Guidade turer i ateljén varje timme 11.00 – 16.00

Entré 80 kronor.

Besök även den Optiska telegrafen!

Ateljékvällar med uppträdanden onsdagar kl 18

12 juli      Lars Anders Johansson underhåller med tonsättningar av Karlfeldt m.fl.

19 juli    Magnus Betnér välkänd stand up-komiker samt Albert Engströmpristagare 2015

26 juli Roffen Engström spelar och sjunger

2 augusti  Titus Oxenstierna spelar klassisk gitarr

Entré 100 kronor men avvikelser kan förekomma.

Program till ateljékvällar kommer.

Håll gärna ett ”getöga” på vår Facebooksida!

Biljetter kan köpas i förväg i muséet eller bokas per telefon 0175-30890. Biljetter hämtas i muséet senast 16.45 programkvällen eller köps vid ateljén från kl. 17.30.

Engströmdagen!

Lördagen den 8 juli klockan 12.00 vid Engströmmuséet.

Utdelning av de två priserna, presentation av pristagarna.

Vem blir årets pristagare?

Vem blir årets ungdomspristagare?

Styrelse- och pristagarkräftor den 26 Augusti

Styrelsen och sällskapet vill med sin traditionella kräftskiva tacka sommarens personal, pristagare samt jurymedlemmar för det gångna året.

Albert Engström Sällskapet
deltar i
HÖGLANDETS KONSTRONDA

Originalbilder ur forskningsarkivet på Eksjö museum kommer att visas
och en ny upptäckt bild kommer att visas

monitorbild

Skanningsbild 375

2016 års Albert Engström Pristagare var!!!

Barbro Lindgren!

Barbro-Lindgren

Barbro Lindgren kan, som ingen annan, med det enklaste av språkbruk måla upp ytterligt komplicerade relationer och händelseförlopp. Hon äger verkligen förmågan att omvandla språk till magi. Hon är en enastående författare och tillika en klarsynt och skarp betraktare. Hennes fantasi är som en tunn och glasklar is som vi kan åka ut på för att få se vilka skatter och underliga figurer som finns i djupet. Hon är oerhört produktiv och drar sig inte för att samarbeta med såväl musiker som teaterfolk. Hon är en uttolkare av det fantastiska och galna. Och hon är vansinnigt rolig! Mitt i detta är vardagen så uppenbart närvarande, som någonsin hos Loranga, Masarin och Dartanjang, eller Lilla Sparveln, eller i Jättehemligt. Eller för den delen i hennes vuxenböcker som fått en alldeles för undanskymd plats. Men den skuggningen beror ju bara på hennes extrema briljans som diktare och i sagoberättandet, där allvaret och humorn håller varandra så hårt i hand. Hennes uttryck är sant personligt både vad gäller texter och bilder och det är därför hon så lätt når våra hjärtan. Hon har ett släktskap med Albert Engström i sitt underbara och mytomana berättande. Hon är en storljugare av rang som får oss att skratta åt den självklara sanningen och vi älskar henne.

2016 års Ungdomspristagare är!!!

Ellen Ekman!

ekman-1024x1024

Ellen Ekman driver hejdlöst med sin, med vår tids typgalleri och sociala företeelser. På känt (och klokt) maner utgår hon från den verklighet som omger henne och de typer som figurerar där. Ellen ger sig sålunda obarmhärtigt i kast med dagens hipsters och den värld som finns runt dem. Hon vrider förstoringsglaset bara den lilla bit som behövs för att verkligheten ska kantra till det komiska och absurda. Hon roar sig (och oss) med att klä av dagens bortskämdheter, fördomar och egotrippar just som Albert gjorde med sin tids. Det är ett viktigt arbete, närmast inom renhållnings-branschen. Ellen Ekman är ett begåvat tillskott till den skaran arbetare.

Hon är, sin relativa ungdom till trots, redan en erfaren och dekorerad veteran. För några år sedan fick hon Nordens största serietecknarpris (Stora Ponduspriset) för sin serie Lilla Berlin. Albert Engströmsällskapet är stolt att få presentera henne som årets ungdomspristagare.

Albert Engströmdagen med prisceremoni för pristagaren / pristagarna.