2017, vad händer?

2017 års Albert Engström Pristagare är!!!

Prisutdelningen sker klockan 12.00 (om allt går väl) och klockan 14.00 invigs ”tecknarnas hus” i stallet.

Ulf Lundkvist!

Ulf Lundkvist

 

Tilldelas Ulf Lundkvist. Kanske inte för nit och redlighet, men för ett helsikes bra konstnärskap. Han är en etablerad och studerad karl, med såväl Grundis som Konstfack bakom sig.

Ulf Lundkvist har skapat sig ett eget universum, eller i alla fall en egen by, Nollberga.

Denna ort med omnejd (Normlösa, Törnevalla, Ledberg och Viby) är fylld av egna, för att inte säga mycket egna karaktärer. Där finns Baron Bosse, Assar, Brynar, Tyrone, Razor och Bimbo med flera, ävensom mannen med näsan, han som betraktar värden (Östgötaslätten) från toppen av en jordkällare.

I detta sitt förhållningssätt är Ulf Lundkvist märkvärdigt lik Albert som på sin tid lät Kolingen och Bobban, Fredrik med foten och Lediga Laban betrakta världen (Stadsgårn, i det fallet) från toppen av Räntmästartrappan. Och det är ju dessa världar, (Östgötaslätten och Stadsgårn) som vi alla känner igen oss i. Häri ligger grunden för den genomgripande och gedigna samhällsanalysen. Det viktiga och varaktiga i samhället har (om man får tro dessa bägge betraktare) betryggande nog genomgått minimala förändringar.

Ulf har på ett träffande och eget sätt, i sin tolkning av omvärlden, fångat den svenska folksjälen med alla dess udda sidor. Karaktärerna har en trygg och trovärdig igenkänningsgrad. Han är i ordets finaste mening folklig.

Ulf Lundkvist är (också som Albert) en hårt arbetande människa med en stor produktion bakom sig. Han har bland mycket annat varit fast anknuten till DN, magasinet ETC och förlaget Galago, där han lämnat drivor av alster bakom sig.

Han har också med sina serier, under många år, gjort livet lättare för mig personligen och på sitt eget sätt bidragit till mina barns uppfostran. Vi har gemensamt skrattat åt den talande varmkorven och de gånger barnen inte skötte sig så hotade jag dem med barsångerskan Laila Luger, prisad vare hennes kraft. Med folkbildare av Ulfs kaliber står därför nästa generation trygg med fötterna djupt förankrade i livets mylla.

Det är en glädje att få ge Albert Engströmpriset till en så begåvad pristagare som Ulf Lundkvist!

2017 års Ungdomspristagare är!!!

Soran Ismail!

Foto: Joel Nilsson

SORAN ISMAIL

 

Man kan undra vad en ödmjuk, fördomsfri och snäll person som Soran Ismail har för koppling till Albert Engström. Förmodligen ingen. Kanske får han årets ungdomspris bara för att jävlas (ja, det relativa ungdomspriset, jag menar han är ju ändå 29 år).

Ånej, så illa är det faktiskt inte. Med föreställningen ”En skam för Sverige” klev han ut ur sin garderob och kvalificerade sig som Albert Engströmstipendiat. Han trampar på tår och delar ut smockor och tjyvnyp (till vissa) på ett sällan skådat frejdigt sätt. Just som det anstår en sann humorist och människovän.

Sin relativa ungdom till trots har han en imponerande rad förseelser bakom sig. Han är till exempel Sveriges yngsta parlamentariker i ett parlament som fått Sverige att vika sig på mitten. Ja, redan som 18-åring ägnade han sig åt ”stand up” (Stand up som märkligt nog är en variant av Sit com). Nå, han besitter också den uthållighet som är nödvändig för en person som arbetar med att nå sina medmänniskor med humor och skämt. En sådan kämpaanda lönar sig naturligtvis och Till Slut Kommer Någon Att Skratta.

Soran är en veteran och har arbetat i flera kända medier och kanaler. Radio, TV, poddar och tidningar. Risken för en så ambitiös och drivande humorist är att omvärlden/överheten betraktar honom som rabiat med påföljd att han då kan hamna i karantän.

Soran har på så sätt kanske en släktskap med Albert som varande arbetsnarkoman.

Kanske ska han också rent av som Albert skriva sina memoarer redan vid bara fyllda 30 år.

En helg i Albert Engströms anda!

Trosa Stadshotell & Spa fyller i år 150 år.

Den 30 april, valborgsmässoafton, gästas hotellet av Albert Engström Sällskapet genom Göran Modig som kommer att prata om Albert Engström.

Det är upplagt som en helhelg med föreläsning, middag, vinprovning och rum för dem som önskar övernatta. Alla vet vi hur varmt Albert Engström vördade för denna ort.

Mer information på www.trosastadshotell.se

skanna0004

Albert Engström dagen: Den 8 Juli

Öppettider Albert Engström Museum, Ateljé och café 2017

Öppettider 11.00 – 17.00

Helgöppet 17 – 18 juni

Alla dagar 24 juni – 27 augusti

Guidade turer i ateljén varje timme 11.00 – 16.00

Entré 80 kronor.

Besök även den Optiska telegrafen!

Ateljékvällar med uppträdanden onsdagar kl 18

12 juli      Lars Anders Johansson underhåller med tonsättningar av Karlfeldt m.fl.

”Lars Anders Johansson sjunger egna tonsättningar av de svenska poeterna Erik Axel Karlfeldt, Verner von Heidenstam och Gustaf Fröding.”

19 juli    Magnus Betnér välkänd stand up-komiker samt Albert Engströmpristagare 2015

26 juli Roffen Engström spelar och sjunger

2 augusti  Titus Oxenstierna spelar klassisk gitarr

Entré 100 kronor men avvikelser kan förekomma.

Program till ateljékvällar kommer.

Håll gärna ett ”getöga” på vår Facebooksida!

Biljetter kan köpas i förväg i muséet eller bokas per telefon 0175-30890. Biljetter hämtas i muséet senast 16.45 programkvällen eller köps vid ateljén från kl. 17.30.

Engströmdagen!

Lördagen den 8 juli klockan 12.00 vid Engströmmuséet.

Utdelning av de två priserna, presentation av pristagarna.

Vem blir årets pristagare?

Vem blir årets ungdomspristagare?

Styrelse- och pristagarkräftor den 26 Augusti

Styrelsen och sällskapet vill med sin traditionella kräftskiva tacka sommarens personal, pristagare samt jurymedlemmar för det gångna året.

Albert Engström Sällskapet
deltar i
HÖGLANDETS KONSTRONDA

Originalbilder ur forskningsarkivet på Eksjö museum kommer att visas
och en ny upptäckt bild kommer att visas

monitorbild

Skanningsbild 375

2016 års Albert Engström Pristagare var!!!

Barbro Lindgren!

Barbro-Lindgren

Barbro Lindgren kan, som ingen annan, med det enklaste av språkbruk måla upp ytterligt komplicerade relationer och händelseförlopp. Hon äger verkligen förmågan att omvandla språk till magi. Hon är en enastående författare och tillika en klarsynt och skarp betraktare. Hennes fantasi är som en tunn och glasklar is som vi kan åka ut på för att få se vilka skatter och underliga figurer som finns i djupet. Hon är oerhört produktiv och drar sig inte för att samarbeta med såväl musiker som teaterfolk. Hon är en uttolkare av det fantastiska och galna. Och hon är vansinnigt rolig! Mitt i detta är vardagen så uppenbart närvarande, som någonsin hos Loranga, Masarin och Dartanjang, eller Lilla Sparveln, eller i Jättehemligt. Eller för den delen i hennes vuxenböcker som fått en alldeles för undanskymd plats. Men den skuggningen beror ju bara på hennes extrema briljans som diktare och i sagoberättandet, där allvaret och humorn håller varandra så hårt i hand. Hennes uttryck är sant personligt både vad gäller texter och bilder och det är därför hon så lätt når våra hjärtan. Hon har ett släktskap med Albert Engström i sitt underbara och mytomana berättande. Hon är en storljugare av rang som får oss att skratta åt den självklara sanningen och vi älskar henne.

2016 års Ungdomspristagare är!!!

Ellen Ekman!

ekman-1024x1024

Ellen Ekman driver hejdlöst med sin, med vår tids typgalleri och sociala företeelser. På känt (och klokt) maner utgår hon från den verklighet som omger henne och de typer som figurerar där. Ellen ger sig sålunda obarmhärtigt i kast med dagens hipsters och den värld som finns runt dem. Hon vrider förstoringsglaset bara den lilla bit som behövs för att verkligheten ska kantra till det komiska och absurda. Hon roar sig (och oss) med att klä av dagens bortskämdheter, fördomar och egotrippar just som Albert gjorde med sin tids. Det är ett viktigt arbete, närmast inom renhållnings-branschen. Ellen Ekman är ett begåvat tillskott till den skaran arbetare.

Hon är, sin relativa ungdom till trots, redan en erfaren och dekorerad veteran. För några år sedan fick hon Nordens största serietecknarpris (Stora Ponduspriset) för sin serie Lilla Berlin. Albert Engströmsällskapet är stolt att få presentera henne som årets ungdomspristagare.

Albert Engströmdagen med prisceremoni för pristagaren / pristagarna.