Grisslehamn

2zip

 

 

 

Öppettider i Grisslehamn 2017:

Helgöppet från den 17-18 juni

Alla dagar från den 24 juni till 27 augusti

Guidade turer till ateljén var timme 11.00-17.00 (16.00 börjar den sista turen)

Entré 80 kronor.

Ateljékvällar i Juli månad

Ateljékvällar med uppträdanden onsdagar kl 18

Program sommaren 2017

12 juli: Lars Anders Johansson underhåller med tonsättningar av Karlfeldt m.fl.

19 juli: Magnus Betnér välkänd standup komiker samt tillika Albert Engström pristagare 2015.

26 juli: Roffen Engström spelar och sjunger.

2 augusti: Titus Oxenstierna spelar klassisk gitarr.

Utöver detta tillkommer som vanligt de stekta strömmingarna på knäckebröd vid Engströmdagen den 8 juli klockan 12 då även årets pristagare presenteras.

Prisutdelningen sker klockan 12.00 (om allt går väl) och klockan 14.00 invigs ”tecknarnas hus” i stallet.

Se även vår Facebooksida!

Ateljékväll med program. Biljetter bokas i förtid.

Biljetter hämtas i museet senast 16.45 samma dag eller köps vid ateljén efter kl. 17.30.

När Du planerar sommarens resor, så kom ihåg Grisslehamn, naturskönt beläget vid Ålands jäsande hav! Grisslehamn är ett av de mest givande utflyktsmålen efter hela kusten. Det vågar vi påstå efter alla rosor vi fått av entusiastiska besökare.

Styrelse- och pristagarkräftor den 26 Augusti

Styrelsen och sällskapet vill med sin traditionella kräftskiva tacka sommarens personal, pristagare samt jurymedlemmar för det gångna året.

 

Hur hittar du till Albert Engströms museum?

Från Stockholm, ut genom Roslagstull mot Norrtälje. vid Norrtälje tar du vänster i rondellen mot Grisslehamn. Tag gärna ett extra varv i den rondellen som har Alberts ateljé i mitten, den är så fin!

Vid Älmsta kör du över kanalen och nu är du på Väddö. Fortsätt norrut mot Grisslehamn.

När du kommer in i Grisslehamn är det en lång nedförsbacke. I en tvär kurva Vänster ser du våra skyltar på höger sida. Parkera på vänster sida om vägen och gå över den, fortsätt genom grinden och du är framme! Mat, kaffe, kultur i överflöd! Välkommen!

2016 års Albert Engström Pristagare är!!!

Barbro Lindgren!

Barbro-Lindgren

Barbro Lindgren kan, som ingen annan, med det enklaste av språkbruk måla upp ytterligt komplicerade relationer och händelseförlopp. Hon äger verkligen förmågan att omvandla språk till magi. Hon är en enastående författare och tillika en klarsynt och skarp betraktare. Hennes fantasi är som en tunn och glasklar is som vi kan åka ut på för att få se vilka skatter och underliga figurer som finns i djupet. Hon är oerhört produktiv och drar sig inte för att samarbeta med såväl musiker som teaterfolk. Hon är en uttolkare av det fantastiska och galna. Och hon är vansinnigt rolig! Mitt i detta är vardagen så uppenbart närvarande, som någonsin hos Loranga, Masarin och Dartanjang, eller Lilla Sparveln, eller i Jättehemligt. Eller för den delen i hennes vuxenböcker som fått en alldeles för undanskymd plats. Men den skuggningen beror ju bara på hennes extrema briljans som diktare och i sagoberättandet, där allvaret och humorn håller varandra så hårt i hand. Hennes uttryck är sant personligt både vad gäller texter och bilder och det är därför hon så lätt når våra hjärtan. Hon har ett släktskap med Albert Engström i sitt underbara och mytomana berättande. Hon är en storljugare av rang som får oss att skratta åt den självklara sanningen och vi älskar henne.

2016 års Ungdomspristagare är!!!

Ellen Ekman!

ekman-1024x1024

Ellen Ekman driver hejdlöst med sin, med vår tids typgalleri och sociala företeelser. På känt (och klokt) maner utgår hon från den verklighet som omger henne och de typer som figurerar där. Ellen ger sig sålunda obarmhärtigt i kast med dagens hipsters och den värld som finns runt dem. Hon vrider förstoringsglaset bara den lilla bit som behövs för att verkligheten ska kantra till det komiska och absurda. Hon roar sig (och oss) med att klä av dagens bortskämdheter, fördomar och egotrippar just som Albert gjorde med sin tids. Det är ett viktigt arbete, närmast inom renhållnings-branschen. Ellen Ekman är ett begåvat tillskott till den skaran arbetare.

Hon är, sin relativa ungdom till trots, redan en erfaren och dekorerad veteran. För några år sedan fick hon Nordens största serietecknarpris (Stora Ponduspriset) för sin serie Lilla Berlin. Albert Engströmsällskapet är stolt att få presentera henne som årets ungdomspristagare.

 

 

ateljén 3

Kansliet tel: 0175-308 90 Postadress: Albert Engströms Väg 11, 764 56 Grisslehamn
Boka visning: goranmodig(at)goranmodig.se

 

Klicka här för att se vilka artiklar som säljs i museet.


Alberts hem

Roslagen blev smålänningen Albert Engströms boplats under större delen av livet. Passa på att besöka Grisslehamn och du får garanterat lära dig mycket om Albert Engström! Albert Engström Sällskapet driver museet som numera är i gården där han bodde. Där kan du se verk av Albert Engström och många föremål från hans hem och talrika resor. Det ligger en bit bort från hamnen, och skyltar visar vägen. En parkeringsplats för besökande till museet finns också på motsatta sidan av Grisslehamnsvägen. Följer man en slingrande väg ner mot Ålands hav kommer man till ateljén där han arbetade. Båda är öppna för allmänheten. Kaféet finns i Brygghuset, som ligger mittemot Museet.  Kansliet ligger inne i Museet.


albert tecknarLängst ut på klipporna vid Ålands hav ligger Albert Engströms ateljé. Allting där är orört sedan hans tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren. Från parkeringen går man 600 m på en naturskön grusväg. På vägen passerar man Engströmgården Augustberg och Engströms f.d.stall där han hade islandshästen Rolf Krake. Strax innan ateljén tronar den stora signalkanonen, gjuten år 1706. Det finns även en alternativ stig till ateljén om man passerar genom Engströmsgårdens trädgård. Denna stig är dock ojämn med hinder i form av rötter mm. och rekommenderas inte för besökare med svårigheter att vandra i terräng.

Varmt välkomna!