ALBERT ENGSTRÖMPRISET

PRISET | AWARDS

Priset utdelas till konstnärer inom ord, bild ton och scen som verkar i Alberts anda. Vad är då Alberts anda undrar en förvånad allmänhet? Albert var en satiriker, romantiker, realist, humorist, humanist och medmänniska som betraktade sin samtid med kärlek och skepsis, ofta från ett utifrånperspektiv. Han tog den svagares parti (Kolingen betraktade sig verkligen inte som svagare, (framförallt inte mentalt) men det gjorde hans omgivning och då kanske framförallt ekonomiskt/socialt). Alberts valspråk (stulet från Eddan) berättar något om hans sätt att betrakta världen. Det fanns ingraverat på redaktionssaxen: ”Tål intet ont i världen men var glad åt allt gott.”

Pristagare av Albert Engströmpriset | ÅR 2008

Babben Larsson - Pristagare

Babben Larsson är i grund och botten sen gammalt en teaterapa med ursprung i gruppen Gotlands teater och Teaterhögskolan i Stockholm. Redan så tidigt som 1988 var hon en av Sveriges bästa ståupp-komiker. Som sådan har hon också gått på export till både England och Irland.

Hon har en gemytlig och trevlig framtoning som man ska passa sig noga för. För som komiker och humorist kan hon konsten att klä av de självgoda och självutnämnda kejsarna deras nya kläder så de får stå med rumpan bar. Hon behärskar till fullo kraften i en bra och giftig ”one-liner”. Men hon blir (liksom Albert) aldrig elak. Hennes humor handlar om glädje och tajming.

Hon har med tiden och med sitt sätt att agera blivit mycket folkkär. Och hon har en gedigen lista bakom sig med russin som, Släng dig i brunnen, R.E.A, Gammal är äldst, och Humoristiskt Initiativ i sin kaka. Och det får betraktas som andra bullar. Sällskapet vill med stor glädje i år ge sitt allra bästa pris till Babben!