ALBERT ENGSTRÖMPRISET

PRISET | AWARDS

Priset utdelas till konstnärer inom ord, bild ton och scen som verkar i Alberts anda. Vad är då Alberts anda undrar en förvånad allmänhet? Albert var en satiriker, romantiker, realist, humorist, humanist och medmänniska som betraktade sin samtid med kärlek och skepsis, ofta från ett utifrånperspektiv. Han tog den svagares parti (Kolingen betraktade sig verkligen inte som svagare, (framförallt inte mentalt) men det gjorde hans omgivning och då kanske framförallt ekonomiskt/socialt). Alberts valspråk (stulet från Eddan) berättar något om hans sätt att betrakta världen. Det fanns ingraverat på redaktionssaxen: ”Tål intet ont i världen men var glad åt allt gott.”

Pristagare av Albert Engströmpriset | ÅR 1994

Astrid Lindgren - Hederspristagare

Världens starkaste barnboksförfattare! Ja det är hon. En svensk nationalklenod som vi alla är stolta över. Det blir ju fjantigt att räkna upp alla hennes priser och utmärkelser, likväl som hennes otaliga boktitlar. Men jag vill bara påpeka att hon har skrivit otroligt roliga ungdomsböcker (också).

Astrids barndomshem, det hus som hennes pappa och mamma köpte, och där hon bodde som liten, är ett fint och tidstypiskt hem. Påminner i mina ögon lite om Engströmsgårdens stora hus i Grisslehamn.

Låt mig bara få citera vad Astrid själv sagt om Albert. ”När jag var liten och späd hörde jag ibland min farmor tala om en gosse som hette Albert. När Albert var liten, sa farmor, då var han så snäll och rar och ”frågede etter bibeln å profetera”, men nu sen han har blivit vuxen ”ritede han bare en hoper fule gubber”. Farmor tyckte så synd om sin kusin Gony (Alberts mamma) som hade misslyckats så kapitalt med sin son.

Längre fram fick jag en god vän som kallades Madicken, och då fick jag veta att Albert, den odågan, hade varit exerciskamrat med hennes pappa, och nu för tiden var han ibland hos Madickens föräldrar, eftersom hennes pappa Erik var så ytterst god vän med den odågan Albert Engström. Jag började då misstänka att farmor hade bedömt Albert lite fel. Kanske fanns det något gott också hos Albert”.